Anna María Larsson
Kreatör bosatt i Stockholm som en gång jobbade och drev byrå tillsammans med ett gäng andra. Bytte bana 2017 och jobbar idag med DIY-content-produktion i egen regi. Gör TV, håller i workshops och försöker navigera mig fram i tillvaron som nybliven tvåbarnsmamma.
Annons

Frågor & svar – om kaktusskjortan, tvåspråkighet och guld

Ni frågar och funderar en hel del i kommentarsfältet och jag älskar det! Jag blir så klart glad för alla kommentarer och frågor jag får. Jag svarar direkt på frågan i kommentarsfältet, men jag vet att alla inte får notiser om att jag har svarat så då tycker jag det kan passa bra att lyfta upp en del frågor såhär i ett inlägg.

Annons

Vi tittar på det senaste som kommit in.

Cactus print

Annons

Åh alltså VART har du köpt kaktusskjortan?? Så förbaskat fin!! Ang skjortan jag har på mig här.
Den kommer från TopShop och jag köpte den nu när jag var i London. Här hittar du den. Men det går ju finfint att beställa på nätet.

Monthly Makers TRÄ

Jättefint, gillar verkligen formen på betongdelen! Har aldrig gjutit ihop trä och betong förut, men tror du att det skulle gå att bara gjuta ner rundstaven direkt och slippa krångla med att göra ett hål för den? Eller skulle trät bli påverkat av betongen kanske? Kanske skulle den spricka? Tråkigt att pigmentet inte blev bra, skulle jättegärna se hur det såg ut ändå eftersom jag aldrig testat det 🙂 Ang. Monthly Makers TRÄ
Tack! Tog ett tag att hitta rätt form. Gillar rundningen i toppen själv faktiskt. I min första variant gjöt jag ner trät direkt och då sög trät i sig massa vätska vilket gjorde att det blev rätt fult. Trodde det skulle torka, men har inte gjort det än på en vecka. Ska du måla trät efteråt går det säkert att göra det i och med att du då målar över. För i övrigt påverkades inte det på något sätt. Ja, himla trist att det inte blev bra. Men ska testa det till något annat. Det blev en så märklig blank yta som jag inte gillade.

DIY, Gör det själv

Annons

Vet du vad växten i 3D-krukan heter? Gillade den starkt. Ang. det här
Nej, tyvärr vet jag inte vad den heter. Men det är kanske någon annan växtkunnig som kan hjälpa till 🙂

Å så intressant! Jag och min kille håller som bäst på planerar hur vi ska göra med språken när vår lilla bebis kommer i slutet av sommaren. Han är svensk men pratar dessutom flytande finska eftersom hans mamma är finsk. Jag däremot är finne men från Åland och har svenska som modersmål och pratar inte finska. Snurrigt va?! Jag förstår lite finska men ungefär på femmans skolnivå… Jag kan en massa ord men klarar inte av meningsbyggnad och böjningar. Vi vet inte riktigt hur vi ska göra med finskan, vi vill båda gärna föra det vidare till bebisen men eftersom jag inte kan finska känns det som jag kommer bli utelämnad. Samtidigt känns det egoistiskt att inte ge barnet ett språk bara för att jag inte förstår. Men jag tycker inte det verkar hållbart att ge sitt barn ett språk jag själv inte förstår. Det bästa vore ju om jag lärde mig finska, jag får väl börja plugga! Jag tar gärna emot tips och råd om nån har erfarenhet av tvåspråkighet där den ena föräldern inte pratar språket. Ang. mitt inlägg om tvåspråkighet.
Åh, knepig sits. I mina öron låter det som att du nog ska lära dig finska! 🙂 Du kan ju lite vilket alltid är en början och med din sambo som pratar flytande är det ju lätt att ha någon som kan hjälpa dig med språket. Är det någon av er andra som har vuxit upp med två språk där ena föräldern inte har pratat språket. Hur har det vart? Kan ni inte kommentera här i kommentarsfältet i så fall.

DIY – Gilded flower pots

Sjukt fin och proffsig video! Och krukorna var skitfina! Måste man ha primer till bladguld eller går det att fästa på något annat vis, decoupagelim kanske? Har haft ett paket bladguld hemma hur länge som helst, men aldrig använt det, men någon primer har jag icke. Om man måste ha det, har du tips på var man kan köpa det? 🙂 Ang. förgyllda krukor
Tack, kul att du gillade videon och krukorna. Jag vet faktiskt inte. Jag köpte mitt bladguld och den där primern i samma förpackning faktiskt. Antar att det borde finnas i hobbybutiker. Just min köpte jag på Material i Stockholm.

Annons

Min framtid på 3 minuter

✍ Fyller du i din lite på måfå eller kör du sidorna efterhand som de kommer? Jag tar mina efterhand vilket blir både spännande och knepigt eftersom det ibland dyker upp frågor som jag inte ens har funderat på tidigare och som du sa så tar det lite mer än tre minuter att fundera fram dem. Men det känns verkligen fint att få möta sig själv och samla ihop alla tankar i en bok såhär 🙂 Ang. boken min framtid på tre minuter.
Jag har faktiskt fyllt i allteftersom. Alltså jag går från början till slut. Sen försöker jag att inte kolla i förväg vilka frågor det handlar om. Just så jag ska kunna svara ärligt för stunden vad jag tycker och tänker. Tar absolut lite mer tid ibland, men känns ändå värt att lägga ner tiden på det 🙂

Undrar ni något annat icke specifikt inläggsrelaterat så fråga på så svarar jag 🙂 Tack för att ni läser och peppar mig!

 

Annons

TRANSLATION: Answer to some questions that I got lately. For translation, klick the translate button in the right menu. 

5 kommentarer till “Frågor & svar – om kaktusskjortan, tvåspråkighet och guld”

 1. Annie - lättlagat vegokäkvegokak.se skriver: 6 april, 2016

  Skjortor med print är det finaste jag vet och den där kaktusskjortan är inget undantag! Synd att jag är så förbannat sölig – jag kladdar verkligen ner allt jag tar på mig. Så vitt går oftast bort för mig!


 2. SOFIAMILKsofiamilk.se skriver: 6 april, 2016

  Tusen tack för länk till skjortan! Om jag har vägarna förbi TopShop det närmaste ska jag definitivt kika in den, annars är det inte helt omöjligt att det blir ett DIY-projekt 🙂


 3. Cissy skriver: 6 april, 2016

  Ang tvåspråkighet: Prata båda språken hemma! Det är en sån lyx att vara tvåspråkig! Jag var det när jag var barn och nu kämpar jag med att återta finskan som språk och det är skitsvårt som vuxen. Min pappa är svensk men förstår finska, han kan dock inte prata många ord. Min mamma är finsk och pratade finska med mig till jag var 8. Pga flera anledningar valde hon att sluta och även om jag respekterar hennes val tycker jag det är otroligt synd.

  Jag har kompisar där pappan pratar tjeckiska med barnet, mamman persiska. De bor i Sverige och deras barn kommer lära sig svenska via vänner, förskola etc. Föräldrarna förstår olika mycket av varandras språk, absolut inte allt. Det funkar hur bra som helst!


 4. Carin skriver: 7 april, 2016

  Också ang flerspråkighet.
  Här är en bra hemsida om flerspråkighet: http://www.sprakenshus.se Kolla in Frågor&Svar – finns säkert någon som varit i er situation och skrivit en fråga, eller fråga själv!


 5. Emilia skriver: 12 april, 2016

  Angående tvåspråkigheten! Lär barnen finska! Har själv en pappa som är finsktalande och en svensk mamma och fick inte lära mig båda språken. Vilket gör mig så jäkla ledsen. Att missa den delen av sig själv, sina släktingar och sitt ursprung. Dessutom gör tvåspråkigheten otroligt mycket för barnets språkliga förmåga och medvetenhet överlag. Enligt språkforskningen så gynnas barn av att vara flerspråkiga. Den språkliga medvetenheten ökar som sagt, vilket gör att ditt barn (förmodligen, inget är ju 100% säkert) kommer ha lättare att lära sig andra språk så som engelska eftersom de har en djupare kognitiv förmåga kring språk och dess uppbyggnad. Alltså om man har flerspråkiga föräldrar så ska man absolut lära barnen så mycket språk det bara går! Att kunna tänka om sitt eget tänkande, som flerspråkiga gör kring språk, verkar även gynna barn i utveckling av t.ex matematik. Att kunna flera olika språk kommer bara ge barnet fördelar! Jag tror att ditt barn kommer vara tacksam över att inte förlora halva sig själv genom att inte få ta del av sin pappas språk, sin farmors språk och hela den kulturen 🙂


Dela på:
Laddar
https://annamarialarsson.baaam.se/resor/min-fodelsedag-och-en-promenad-langs-portobello-road/