Anna María Larsson
Kreatör bosatt i Stockholm som en gång jobbade och drev byrå tillsammans med ett gäng andra. Bytte bana 2017 och jobbar idag med DIY-content-produktion i egen regi. Gör TV, håller i workshops och försöker navigera mig fram i tillvaron som nybliven tvåbarnsmamma.
Annons
Annonssamarbete med Panduro

Upcykla dina kläder – Måla och brodera på en t-shirt

Nu känner jag verkligen att våren är här på riktigt. Ett tydlig tecken är att jag gärna vill gå klädd i t-shirt (och fryser inte när jag gör det). Visst har vi alla de där vita t-shirtarna som ligger hemma i garderoben som skulle behöva piggas upp med lite färg? Det är superenkelt att upcykla en t-shirt. Möjligheterna är cirka oändliga och det kan dessutom vara en kul grej att göra tillsammans. Antingen med barnen eller några kompisar till exempel. Dessutom funkar det toppen att göra utomhus. Såhär fixade jag till en vit t-shirt med textilfärg och broderi.

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Fixa en vit t-shirt med textilfärg och broderi

Svårighetsgrad:
▲▲△△△

Tidsåtgång:
▲▲▲△△

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Du behöver:

 • T-shirt (enfärgad tycker jag funkar bäst, men se vad du har i garderoben som kan behöva fixas till)
 • Akvarell-textilfärg (jag använde färgerna grön, turkos, blå, gul, rosa och vallmoröd)
 • Broderigarn i matchande färger
 • Syring
 • Broderinål utan udd (jag väljer en nål utan udd när jag broderar i stretchiga tyg)
 • Pensel
 • Strykjärn (för att fixera färgen)

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Börja med att planera vad du vill måla. Jag ville skapa något abstrakt med tydliga kanter. Skydda insidan av t-shirten genom att lägga in en plastpåse inne i tröjan. För att veta var jag fick måla la jag ett vitt A4 papper inne i tröjan, på så sätt fick jag en yta att hålla mig innanför eftersom min t-shirt är så pass genomskinlig.

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Textilfärgen jag använde mig av är en akvarell-textilfärg. Den är en vattenbaserad extra tunnflytande textilfärg. Färgen flyter ut ganska lätt så jobba med lite färg på penseln om du inte vill att det flyter ut. Ju tunnare tyg desto mer flyter färgen ut. Blöter du tyget innan kan du skapa massa roliga ombre-effekter eller göra tie-dye (är själv hyfsat sugen på batik med färgen som blev kvar, men det får bli nästa projekt).

Jag valde att måla på torrt tyg med pensel. Och håll tungan rätt i munnen för om färgerna kommer åt varandra så suger de ihop sig snabbt som attan!

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Som ni ser så blev det en liten miss nere till vänster på tröjan där det gröna kom in i det rosa. Men! Det ordnar vi upp i nästa steg. Och så ska det väl synas att det är handgjort, eller vad säger ni?

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

När du har målat klart, fixera färgen enligt anvisningen på förpackningen. Jag gillar verkligen att man ser penseldragen i tröjan. (Och om du vill ha mer pastelliga färger kan du försiktigt skölja tyget innan du stryker på det. Men tänk då på att det kanske är bäst att göra om du bara använder en färg eller är helt ok med att färgerna flyter ihop i varandra. Prova på en liten tygbit först om du vill vara säker.)

Brodera på en t-shirt

Dags för steg 2. Brodera på t-shirten. Jag använder mig av en broderinål utan udd, det är för att jag inte vill sticka hål på tyget utan mer låta nålen glida igenom tyget utan att förstöra det. Spänn upp t-shirten på en syring så är det lättare att brodera. Jag delar upp broderigarnet och använder mig av 2 st trådar när jag broderar (mitt garn har totalt 6 st trådar i sig). På så vis tycker jag det inte ser lika klumpigt ut och passade till det jag gjorde nu.

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Här är det bara låta fantasin komma på vilka stygn du vill göra. Jag blandade franska knutar med korsstygn, sneda stygn och raka stygn. Det finns så mycket fina varianter av stygn du kan göra. Mitt tips är att drömma dig bort på Pinterest och YouTube och sen bara prova dig fram. Jag valde också att lämna en del färgfält tomma och bara brodera på vissa av dem. Kanske får jag lust att fylla i fler framöver, men jag gillar mixen.

Sådär! Nu är jag redo att möta våren med lite mer färg. Den här tekniken går såklart toppen att göra på andra plagg än bara t-shirts. Allt blir lite finare med lite färg och broderi, eller hur?

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

3 kommentarer till “Upcykla dina kläder – Måla och brodera på en t-shirt”

 1. jennybrandtgronberg skriver: 28 maj, 2020

  Jättesnyggt! Det här tror jag jens vill prova!


  1. Anna María skriver: 29 maj, 2020

   Tack! Åh, vore ju superkul om han gjorde en egen variant!!


 2. Ge gamla handdukar och kläder nytt liv - Dnilvajustwannahavefun.se skriver: 25 januari, 2021

  […] Sen kan man såklart också måla på plaggen, som jag gjorde med den här t-shirten som jag både målade och broderade […]


Dela på:
Laddar
https://annamarialarsson.baaam.se/livet/langhelg-vab-och-sapbubblor/